Genel Tanıtım

Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrenci ve katılımcıların insan etkinliklerinin ve gezegenin temel sorunları ile arasındaki bağlantıların farkına varabilmeleri, sosyal sorumluluk ve sosyal girişimcilik kavram ve eylemleri hakkında derinlemesine, somut ve eleştirel bir bilgi temeli geliştirmeleri, ekolojik yaşam pratikleri geliştiren kişi, kurum ve çalışmalar hakkında birinci elden bilgi edinmeleri ve bütüncül bir bakış açısıyla kendi yaşamlarında ve çalıştıkları / çalışacakları alanda yaşamın bütünü için fark yaratma yolarını araştırabilmeleri amaçlanmaktadır. Bu amaca uygun olarak program derslerin verileceği Çamtepe Ekolojik Yaşam Merkezi’nin (Çanakkale Küçükkuyu) bulunduğu Kazdağları yöresindeki uygulamalı örnekler üzerinden inceleme gezileri, tartışma oturumları, tartışma ve rol oyunları, çeşitli alıştırmalar, belgesel filmler ve zanaat ustaları ile uygulamalı programların (sabun yapımı vb.) dünya sistemine küresel ve bütüncül bir bakış ve diğer kuramsal analizler ve politika önerileri çerçevesinde ele alınması yöntemini izleyecektir.

2016 yılı için ders tarihi: 8 – 14 Ağustos 2016

Ders kredisi: 6 (6 ECTS)

Kapasite: 25 (Kayıt için öğretim üyesinin onayı gerekmektedir. Bütün üniversitelerin öğrencilerine ve dışarıdan katılıma açıktır. Bilgi Üniversitesi dışından katılmak isteyen öğrencilerin ders kredisinin geçerli sayılabilmesi için bölümlerinden onay almaları gerekmektedir.)

Yöntem ve Değerlendirme: Ders 7 gün içinde toplam yaklaşık 36 saat ders/sunum ve 5 saat ders dışı uygulamadan oluşmaktadır ve derse en az %70 devam zorunluluğu bulunmaktadır. Dersin değerlendirmesi deneyimlerin öğrenciler tarafından yeniden gözden geçirileceği etkinlik izlenim ve raporları ile ödevler (%25), küçük sınavlar (%20), proje önerisi çalışması (%40) ve aktif katılım (%15) üzerinden yapılacaktır.

Öğretim Kadrosu: Program çerçevesinde dersler bu alanda çalışma yürüten farklı üniversitelerden öğretim üyeleri, pratik çalışmaları yürüten kişiler ve ziyaret edilen uygulama hakkında bilgi verecek yöre sakinleri tarafından yürütülecektir. Dersin koordinatörlüğü İstanbul Bilgi Üniversitesinden Yrd.Doç.Dr.Alper Akyüz ve Buğday Ekolojik Yaşam Derneğinden Güneşin Aydemir tarafından yürütülmektedir.

Bazı Ziyaret Mekanları (*):

– Adatepe köyü ve TaşMektep (butik küçük ölçekli turizm örneği, Mahmut Boynudelik, http://http://www.tasmektep.com),

– Nusratlı Köyü Kırsal Kalkınma ve Ekoturizm Projesi (https://www.facebook.com/NusratliKoyuKulturTurizmVeDayanismaDernegi)

– Hızır Kamp (Ahmet Yazman, http://www.hizirkamp.com/)

– Kızıltepe Permakültür Çiftliği (www.kiziltepepermakultur.com)

 

(*) 2016 yılı için güncellenecektir.

KAYNAKLAR

Derste kullanılan ve değinilen bazı yayınlar:

Aşıcı A.A. ve Şahin Ü. (ed.) (2012), Yeşil Ekonomi, Yeni İnsan Yayınevi.

Buğday Dergileri (2000 – 2007), Buğday Derneği

Callenbach E. (2010), Ekoloji Cep Rehberi, Sinek Sekiz Yayınevi

Dawson J. (2006), Ecovillages – New Frontiers fo Sustainability, Schumacher Briefings: Chelsea Green Publishing (Türkçe çevirisi: Ekoköyler – Sürdürülebilirliğin Yeni Ufukları, Sinek Sekiz Yayınları, 2012)

Fukuoka M. (2004), Ekin Sapı Devrimi, Kaos Yayınları

Meadows D. et al. (2004), Limits To Growth – The 30 Year Update, Chelsea Green Publishing.

Mollison B. (2011), Permakültür’e Giriş, Sineksekiz Yayınevi

Pretty J. (2009), “Can Ecological Agriculture Feed Nine Billion People?”, Monthly Review Vol.61 No.6. (http://monthlyreview.org/2009/11/01/can-ecological-agriculture-feed-nine-billion-people)

Worldwatch Institute (2011), 2011 State Of The World – Innovations that Nourish The Planet, Worldwatch Institute (Türkçe çevirisi: Dünyanın Durumu 2011 – Gezegeni Besleyen İnovasyonlar, İş Kültür Yayınları.)

Worldwatch Institute (2012), 2012 State Of The World – Moving Toward Sustainable Prosperity, Worldwatch Institute (Türkçe Çevirisi: Dünyanın Durumu 2012 – Sürdürülebilir Refaha Doğru, İş Kültür yayınları)

WWF-Türkiye (2012), Türkiye’nin Ekolojik Ayak İzi Raporu.

UNEP (2011), Towards a Green Economy: Pathways to Sustainable Development and Poverty Eradication, (www.unep.org/greeneconomy)

UNDP İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi (2012), Büyüyen Kapsayıcı Piyasalar – Türkiye’de Sosyal Girişimcilik Vakaları, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları

 

İletişim ve başvuru:

Derse kayıt için koordinatör öğretim üyesinin onayı gerekmektedir. Bilgi ve iletişim için lütfen Alper Akyüz’le bağlantıya geçin (alper.akyuz@bilgi.edu.tr, (212) 3115242). Öğrenci olmayanlar veya kredi karşılığı olmadan katılım başvurusu için lütfen Buğday Derneğinden Yeşin Aydemir ile iletişime geçin (yesinaydemir@gmail.com).

Yorum bırakın